miercuri, 29 decembrie 2010

Realizarea de insigne

 Un calculator, o imprimanta color, o presa speciala – cam aceasta este dotarea de care aveti nevoie pentru a pune pe picioare o activitate de mica productie cu o piata mai mult decat promitatoare: realizarea de insigne personalizate sau cu modele diverse. Si, avand in vedere ca un calculator e posibil sa aveti deja si ca activitatea se poate desfasura la domiciliu, ramane doar investitia in imprimanta color si in presa speciala – 200 $ imprimanta si cca 500 $ presa. Exista o clientela numeroasa si foarte variata pentru aceste produse, aparent banale, care sunt insignele. In primul rand adolescentii: adolescentilor le place sa poarte in piept insigne cu inscrisuri dintre cele mai diverse, specifice varstei lor – nume de formatii si de vedete ale muzicii pop-rock, cugetari teribiliste, simboluri, desene cu capete de monstri, mesaje obscene s.a.m.d. Apoi sunt membrii unor cluburi sau grupari, carora insigna le permite sa-si exteriorizeze apartenenta la respectiva grupare (aici intra partide politice, grupari religioase, cluburi private, licee, grupuri de suporteri ai unor echipe sportive si chiar angajati ai unor firme sau institutii). Si, nu in ultimul rand, trebuie mentionati participantii la reuniuni si conferinte de amploare pentru care insignele joaca si rolul de dovada a acreditarii la respectivul eveniment.
 Primul echipament de care aveti nevoie pentru a demara aceasta afacere este un computer prevazut cu un
program de grafica: Illustrator, Photoshop, Corel Draw, Print Artist, Microsoft Publisher s.a.m.d., care sa va permita sa imbinati imagini, texte si parti de grafica. Cu ajutorul acestui program creati „subiectul“ insignei, adica insusi elementul care face ca insigna sa fie vandabila. Imaginea obtinuta o veti copia apoi de mai multe ori, cat sa umpleti un format A4, dupa care veti printa rezultatul la o imprimanta color.
 Urmatorul echipament este un cutter circular, cu care taiati dintr-o miscare rondelele de hartie cu imaginea
printata. Acest cutter este format dintr-o lama care, prin simpla rotire a unui maner, se poate deplasa dupa un contur circular cu diametrul ajustabil. Astfel, operatia de decupare a tuturor rondelelor care incap pe un format A4 nu dureaza mai mult de un minut; singurul lucru la care trebuie manifestata ceva mai multa atentie este pozitionarea cutterului exact deasupra centrului imaginii ce va fi decupata. Diametrul rondelei va fi cu cativa mm mai mare decat diametrul imaginii, astfel incat operatia de fixare a rondelei intre capacele insignei sa
nu „muste“ din respectiva imagine.
 Am ajuns astfel la al treilea echipament (si cel mai important), anume presa manuala pentru realizarea efectiva a insignei. Este formata din doua lacasuri cilindrice, care isi pot schimba intre ele pozitia (culisand pe o sina sau rotindu-se in jurul unui ax), si dintr-o coloana actionata de o maneta, care, atunci cand coboara, intra intr-unul dintre cele doua lacasuri si preseaza cu putere. Presa functioneaza astfel: se pun intr-un lacas capacul superior al insignei, rondela din hartie cu modelul si o rondela din plastic transparent, cu rol de protectie, iar in celalalt lacas se asaza capacul inferior al insignei (acest capac este similar cu cel superior, doar ca are sudata o mica lamela de metal cu care se va fixa acul de siguranta folosit la prinderea insignei). Dupa care se actioneaza maneta, astfel incat coloana coboara in primul lacas si indoaie marginile celor trei elemente, fixandu-le impreuna. La ridicarea manetei, ansamblul rezultat ramane atasat de capul coloanei si se ridica odata cu aceasta. Se aduce apoi cel de-al doilea lacas in pozitie si se actioneaza din nou maneta: presiunea coloanei face ca ansamblul de mai sus sa se imbine cu capacul inferior si... insigna e gata. Totul dureaza mai putin de 15 secunde, fapt care conduce la o productivitate medie in jurul a 200 de insigne pe ora.
 Pretul unui asemenea echipament este de cateva sute de dolari: unele variante costa 300 $, altele 600-700 $, dar exista si modele care pot fi cumparate cu numai 50 $. Acestea sunt insa foarte simple si au o productivitate redusa, dar va permit totusi sa rezolvati comenzile clientilor, la o calitate acceptabila (chiar daca intr-un timp ceva mai lung). Presele pentru insigne nu se produc in Romania, dar pot fi comandate pe Internet de la diversi producatori din strainatate.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu