duminică, 26 decembrie 2010

Atelier pentru produs mobilier din tevi PVC

In urma cu mai bine de 30 de ani, Max Alth, un american plin de imaginatie, a cumparat dintr-un magazin de instalatii o teava obisnuita din PVC, lunga de cativa metri, si sase fitinguri (coturi si teuri folosite la racordarea tevilor). A taiat teava in sapte bucati egale, le-a imbinat cu ajutorul fitingurilor, obtinand astfel un cadru peste care a fixat apoi o bucata circulara de geam. Ceea ce a rezultat a fost o masuta originala pentru servitul cafelei, foarte comoda, foarte practica si foarte aspectuoasa, care l-a costat pe ingeniosul american de vreo patru ori mai putin decat daca ar fi achizitionat o piesa similara, cu cadru de metal insa, dintr-un magazin.
Nimeni nu isi inchipuia atunci ce impact va avea masuta in cauza asupra pietei americane de mic mobilier. Dar in foarte scurt timp a devenit evident ca tehnica si materialele folosite de Max Alth puteau fi aplicate cu succes pentru o multime de alte piese foarte utile si, deci, foarte cautate: scaune, sezlonguri, taburete, cuiere, minibiblioteci, carucioare pentru servitul mesei, ba chiar canapele si fotolii (realizate din tevi cu diametru mai mare). Se nastea astfel o afacere foarte simpla si foarte profitabila, care avea sa explodeze practic in S.U.A. in anii urmatori: productia de mic mobilier din elemente PVC. Explicatia succesului de piata al acestui tip de mobilier? O combinatie fericita intre un aspect cochet, foarte atragator, si un pret mult redus, datorat in principal costului mic al materialelor folosite, dar si manoperei foarte ieftine.
Informatii pe scurt despre afacere
Capital initial…………………50 de euro (200-250 de lei)
Profit net…………850-5.600 de euro/luna, in functie de numarul de angajati
Situatia pietei……………..piata este complet libera
Potential de crestere………..foarte mare (productia poate fi valorificata si la export)
Factor de risc……….neglijarea detaliilor in procesul de productie
Desfasurarea afacerii ca o a doua ocupatie…..posibil

Incepeti sa faceti bani!
Aceasta afacere o puteti demara si dvs., imediat, cu un capital initial de numai 50 de euro (!!!). Suna incredibil, dar intradevar aceasa este suma de care aveti nevoie pentru a porni efectiv activitatea: asa cum veti vedea pe parcursul acestui articol, suma de 50 de euro (200-250 de lei), va este suficienta pentru realizarea primelor dvs. piese de mobilier din tevi PVC, din a caror vanzare sa obtineti deja primele venituri.
Afacerea indeplineste asadar acest prim criteriu al atractivitatii (suma de pornire absolut modesta) si, in plus, prezinta alte patru atuuri cel putin la fel de importante:
1. necesita un spatiu de lucru de numai 20 mp, care poate fi amplasat oriunde. Cu alte cuvinte, nu aveti nevoie de vad comercial sau de alte conditii speciale. Puteti folosit foarte bine o camera a unui apartament, o boxa la subsol sau chiar un balcon;
2. activitatea poate fi desfasurata de orice persoana inzestrata cu un minimum de indemanare si simt estetic. Daca nu aveti doua maini stangi, inseamna ca sunteti omul potrivit pentru aceasta afacere;
3. produsele rezultate sunt deosebite si pot fi comercializate foarte usor (acest aspect constituie un avantaj esential, dat fiind ca nu veti avea probleme in atragerea clientilor);
4. materialele necesare sunt foarte ieftine, ceea ce inseamna costuri de productie reduse si o marja a profitului foarte mare.
Realizarea de mic mobilier din tevi PVC este, prin urmare, una dintre acele afaceri foarte rare care pot fi demarate cu succes de catre absolut oricine. Nu exista niciun element care sa va impiedice sa desfasurati de o maniera foarte profitabila aceasta activitate. Venituri lunare de cateva mii de lei sunt acum perfect la indemana dvs.
Cum se realizeaza o piesa de mobilier din tevi PVC?
Procedeul este foarte simplu, el consta in asamblarea unui numar de tevi de anumite dimensiuni cu un numar de fitinguri (elemente de legatura), rezultand astfel un cadru caruia i se ataseaza apoi placi din sticla, tapiterie, perne sau alte accesorii, conform indicatiilor precizate intr-un proiect. “Proiectul” este de fapt un desen cotat care infatiseaza piesa de mobilier, asa cum va arata ea in final. Optional, daca e nevoie ca piesa sa fie deplasabila, i se pot monta si rotile.
Important! Toate operatiile necesare realizarii acestui tip de mobilier (debitare, imbinare, etc.) sunt operatii commune, la fel de simple ca si cele pe care le faceti in mod frecvent, cand mai reparati ceva prin casa. Doar ca acum va puteti folosi talentele casnice intr-un scop mult mai atractiv – acela de a face bani.
Diversitatea modelelor care se pot realiza este foarte mare, ca si gradul lor de complexitate: pot fi piese complicate si laborioase, care necesita imbinari numeroase si o atentie sporita (acestea vor avea, evident, un pret de desfacere mai mare), dar pot fi si piese foarte simple, la care nu se folosesc panouri si chiar nici fitinguri.
In acest moment, va puneti probabil doua intrebari:
1. “Tevile nu au un aspect prea atragator si, uneori, nici culoarea nu este cea potrivita. Mobilierul nu iese cumva prea inestetic, din punctul acesta de vedere?” Problema are doua solutii banale: a) tevile se pot vopsi in ce culoare doriti, intr-un mod foarte simplu si cu rezultate remarcabile (suprafata va fi foarte neteda si foarte lucioasa). Oricine va ramane surprins afland ca mobilierul respectiv este facut, de fapt, din teava PVC obisnuita; b) tevile se pot “imbraca” in folie auto-adeziva care se gaseste pe piata intr-o varietate de culori si modele, inclusiv imitatii ale lemnului si marmurei.
2. “Mobilierul nu va fi prea fragil?” Absolut deloc. Mobilierul va fi mai rezistent decat va imaginati. Oricum, va rugam sa observati ca nu avem in vedere realizarea de canapele extensibile sau de biblioteci care sa sustina sute de volume. Piesele pe care vi le propunem sunt de genul masuta pentru servitul cafelei/ceaiului, masa pentru dejun, suport pentru ghivece de flori, carucior pentru transportul farfuriilor cu mancare, scaune, rafturi, stative pentru umerase etc., adica piese cu un rol atat functional, cat si decorativ. Totusi, daca dvs. imaginati o anumita piesa de mobilier care necesita o rezistenta mai buna, sa stiti ca exista solutii extrem de accesibile pentru sporirea rezistentei tevilor sau, pur si simplu, puteti folosi tevi cu diametru mai mare.
De ce spatiu aveti nevoie?
Asa cum am amintit in introducere, spatiul necesar inseamna o suprafata de cca 20 mp care, foarte important, nu are nevoie de o amplasare speciala, cu vad comercial sau alte facilitati. Dvs. va trebuie un spatiu unde sa lucrati si atata tot, un spatiu unde sa va amplasati un banc cu o menghina, niste scule si un mic stoc de tevi si fitinguri. Un sopron sau un garaj constituie variante ideale, dar, la fel de bine, puteti folosi si o camera a apartamentului propriu. Procesul de realizare a mobilierului din tevi PVC este curat si nu produce zgomot, deci vecinii nu vor fi deranjati.
Retineti ca acest atelier nu este un birou de primire, care trebuie sa faca impresie clientilor. Clientii nici macar nu vor veni la atelier, pentru ca pe ei nu ii intereseaza spatiul in care lucrati, ci doar piesele de mobilier pe care le produceti. Iar aceste piese le pot fi prezentate foarte bine cu ajutorul unor pliante promotionale, de exemplu, sau pe Internet.
Dotarea atelierului consta intr-un banc de lucru cu suprafata foarte plana si perfect orizontala pe care este montata o menghina, la care se adauga un set de unelte si instrumente pe care, in mod sigur, le aveti deja (sau puteti face foarte usor rost de ele): fierastrau, surubelnite, eventual o bormasina. Pe langa acestea, mai aveti nevoie de niste adeziv, vopsea, hartie abraziva, suruburi si... atat.
Din enumerarea de mai sus se deduce si suma de care aveti nevoie pentru a incepe aceasta afacere: maximum cateva sute de lei. Dupa cum ati vazut, spatiul de functionare, amenajarea si dotarea lui presupun cheltuieli minime; ca urmare, cea mai mare parte a sumei mentionate o veti folosi pentru constituirea unui mic stoc de tevi si fitinguri, sa zicem 15 metri liniari de tevi de diferite diametre si 20-25 de fitinguri.
Cat puteti castiga la o piesa de mobilier?
In primul si in primul rand, retineti ca, mai ales in faza de inceput a afacerii, nu are rost sa incercati sa produceti 10 tipuri diferite de mobilier din tevi PVC. Se pot scoate bani frumosi axandu-va chiar si numai pe un singur model, de exemplu masuta prezentata in imaginea de mai jos. Asemenea masute se produc relativ usor si sunt deja consacrate pe piata (ca model), ca urmare publicul le cunoaste si le apreciaza. Ceea ce aduceti dvs. nou sunt, pe de o parte, aerul cochet si original al acestor piese si, pe de alta parte, pretul mult mai atractiv.
O astfel de piesa se realizeaza in maximum doua ore. Tot ce aveti de facut este sa masurati si sa taiati tevile la lungimea dorita si sa le asamblati cu ajutorul fitingurilor, obtinand astfel cadrul principal. Acestui cadru ii verificati paralelismul si stabilitatea, executand daca e cazul ajustarile necesare, dupa care urmeaza alte cateva operatii foarte simple: vopsirea sau invelirea tevilor in folie auto-adeziva, fixarea placii de geam, diverse verificari.
Pentru realizarea masutei de cafea se folosesc:
 • 16 fitinguri: 8 coturi si 8 teuri de 32 mm
• 6 metri de teava, 32 mm diametru
• o placa din sticla, simpla sau fumurie, realizata pe comanda
• vopsea
 Costuri
16 fitinguri x 0,65 lei…………..10,4 lei
6 metri teava x 1,6 lei/ml………..96 lei
1 placa sticla fumurie…………....25 lei
Vopsea (consum aproximativ)…....4 lei
Adeziv…………………nesemnificativ
                                         Total 49 lei
Venituri
Pret de vanzare….........minimum 120 lei
                                          Profit 71 lei
 Pretul de vanzare poate fi chiar mai mare. O masuta similara se vinde in magazinele Mobexpert cu 270 de lei. De asemenea, puteti reduce costurile in mod semnificativ daca folositi tevi indoite la cald, caz in care eliminati multe dintre fitingurile utilizate la imbinari. Timpul de lucru pentru aceasta masuta este de maximum doua ore. Si cum intr-o zi puteti realiza fara efort cel putin doua-trei masute, rezulta un profit de cca 150 de lei pe zi.
 Cine vor fi clientii dvs.?
Din acest punct de vedere nu trebuie sa va faceti probleme, pentru ca oricine poate fi clientul dvs., de la vecinul de apartament, pana la administratorul unui mare hotel sau restaurant. Nu este deloc o afirmatie exagerata si veti intelege mai bine cum stau lucrurile daca privim problema prin prisma necesitatilor fiecaruia:
1. orice persoana obisnuita, cu venituri medii, va privi cu interes o masuta ieftina si deosebit de aspectuoasa pentru servitul cafelei. Respectiva masuta va da stralucire unei sufragerii mai modeste si va constitui un motiv de mandrie in fata musafirilor. La fel si in cazul unei etajere mai iesite din comun, al unui cuier sau al unui suport pentru camasi si sacouri. O alta piesa foarte necesara si foarte cautata o constituie o masuta pentru telefonul fix, realizata dintr-un cadru inalt din tevi, caruia i se ataseaza o placa circulara de geam.
2. liceenii sau studentii pot cumpara mini-biblioteci compartimentate.
3. proprietarii de magazine de confectii au nevoie de suporturi pe care se prind umerasele cu haine, iar suporturile respective pot fi realizate fara probleme din tevi PVC. Stabilitatea este asigurata prin marirea greutatii in partea inferioara a ansamblului.
4. in restaurante, cantine sau spitale se pot folosi pentru transportul farfuriilor cu mancare carucioare din tevi PVC. Asemenea carucioare sunt ieftine si foarte estetice si, in plus, prezinta avantajul ca se mentin in stare de curatenie perfecta fara nici un efort (cei care au avut necazuri cu Inspectoratul de Politie Sanitara si Medicina Preventiva inteleg foarte bine importanta acestui avantaj).
5. hotelurile vor fi interesate de mobilierul din tevi PVC sub doua aspecte: a) acest tip de mobilier poate fi foarte elegant sau chiar futurist, ideal pentru amenajarea holului principal din fata receptiei si b) nu este exclus ca administratorul hotelului sa considere ca in fiecare camera trebuie sa existe o asemenea piesa de mobilier.
6. barurile, pizzeriile, cafenelele constituie o alta categorie de potentiali clienti. Mesele din tevi PVC indeplinesc toate criteriile estetice si functionale pentru a utila interiorul unor astfel de localuri. De asemenea, scaunele din PVC sunt foarte potrivite pentru terasele in aer liber.
Cu putin efort, veti descoperi ca lista clientilor este mult mai lunga, cu atat mai lunga cu cat diversitatea mobilierului realizat este mai mare. Sfatul nostru este ca, cel putin in faza de inceput a afacerii, oferta dvs. sa contina produse comune, care isi gasesc locul in orice gospodarie: masute, cuiere, minibiblioteci etc.
Cat puteti castiga cu aceasta afacere?
Calculatia urmatoare are in vedere trei situatii:
1. Sunteti in faza de inceput si functionati, sa zicem, ca asociatie familiala sau chiar ca persoana fizica independenta. Lucrati singur sau impreuna cu unul-doi membri ai familiei;
2. V-ati infiintat un SRL si aveti 5 angajati (colaboratori);
3. Afacerea s-a dezvoltat, micul dvs. atelier a devenit mai mare si in el lucreaza 10 angajati. In toate aceste trei situatii, vom considera ca fiecare persoana produce 3 piese de mobilier pe zi, timp de 20 de zile pe luna. Cifra de 3 piese pe zi nu este greu de atins, mai ales dupa cateva saptamani de experienta, cand operatiile (debitare, asamblare, vopsire etc.) se vor executa cu mai multa siguranta si mai rapid. Vom presupune ca fiecare piesa de mobilier realizata aduce un profit de 60 de lei, inainte de scaderea salariilor angajatilor (costurile cu materialele au fost scazute deja). Astfel:
Persoana fizica independenta
1 angajat x 3 piese/zi x 20 zile/luna x 60 lei/piesa = 3.600 lei/luna (850 euro)
SRL cu 5 angajati
5 angajati x 3 piese/zi x 20 zile/luna x 60 lei/piesa = 18.000 lei
Salarii angajati..................................5 x 1.200 lei = 6.000 lei
Profit brut: 12.000 lei/luna (2.800 euro)
SRL cu 10 angajati
10 angajati x 3 piese/zi x 20 zile/luna x 60 lei/piesa = 36.000 lei
Salarii angajati................................10 x 1.200 lei = 12.000 lei
Profit brut: 24.000 lei/luna (5.600 euro)
In cazul dezvoltarii corespunzatoare a afacerii, la capitolul “Cheltuieli” trebuie sa includeti insa si costuri de functionare a spatiului, precum si costuri de desfacere.
Cum va vindeti produsele?
La comercializarea mobilierului din tevi PVC functioneaza toate retetele clasice de promovare si vanzare a unui produs/serviciu. Pentru inceput, puteti realiza cateva masute de cafea sau alte piese pe care sa le valorificati in cercul dvs. de cunostinte la un pret redus, cat sa va acoperiti cheltuielile. Daca aceste piese sunt realizate cu foarte mare atentie la detalii, astfel incat aspectul lor sa fie deosebit, fiti sigur ca publicitatea orala va functiona din plin: orice musafir al clientilor dvs. va fi impresionat si va dori sa afle unde poate comanda si el respectiva masuta (sau cuier, sau suport de umbrele, sau mini-biblioteca etc.). Va recomandam, de asemenea, sa colaborati cu magazine de decoratiuni interioare sau chiar cu magazine specializate pe vanzarea de mobilier. Contra unui comision din vanzari, acestea vor fi de acord sa amenajeze un mic spatiu unde sa va prezentati produsele.
Dar metoda cea mai eficienta este promovarea mobilierului din tevi PVC prin intermediul Internet-ului. Dat fiind ca sunteti la inceput, o pagina web realizata in mod profesionist este solutia cea mai ieftina de promovare si, totodata, cea mai eficienta. Chiar si firme mari, ca Elvila, se bazeaza pe vanzarile online, iar pe online sansele sunt egale pentru toti, ca urmare va puteti impune rapid.
De ce nu si export?
 O posibilitate interesanta si foarte profitabila de a valorifica mobilierul din tevi PVC o constituie exportul. Am lasat la urma aceasta propunere deoarece ea poate fi pusa in practica doar dupa ce ati capatat suficienta experienta si ati inteles exact cum se obtine acest tip de mobilier, astfel incat sa puteti veni cu o oferta profesionista adresata pietelor occidentale. Pe aceste piete sunt foarte cautate seturile de mobilier pentru terasa si gradina, formate in general dintr-o masa si scaune, care, fiind realizate din tevi PVC, au marele avantaj ca nu ruginesc si nu se degradeaza daca sunt expuse in aer liber, ca sa nu mai vorbim de faptul ca sunt foarte estetice si se intretin foarte usor. Din aceste motiv, un set cum este cel din imaginea alaturata se vinde lejer cu 1.000 de euro.
Dvs. puteti veni insa cu un mobilier similar, dar la un pret mai redus, dat fiind ca productia o faceti in Romania, unde costurile sunt mult mai mici. Un atelier cu 10 oameni este suficient pentru a satisface o cerere de, sa zicem, 50 de seturi pe luna. Si, retineti, nu este nevoie sa va ocupati dvs. personal de organizarea exportului, cu toate formalitatile pe care le presupune. Exista firme specializate care, contra unui comision, va pot scuti de toata bataia de cap.
Dar, repetam, aceasta varianta a exportului poate fi luata in calcul doar dupa ce sunteti sigur ca mobilierul produs de dvs. face fata standardelor occidentale. Daca aceasta conditie este indeplinita, vanzarea va fi in mare parte asigurata datorita pretului mai redus.
De retinut!
 * Puteti incepe afacerea cu mai putin 50 de euro. Investitia initiala nu se refera decat la achizitionarea unui mic stoc de tevi si fitinguri si a catorva scule (pe care este posibil sa le aveti deja): ferastrau, surubelnite, ruleta, bormasina (pe aceasta din urma o puteti imprumuta). Mergeti din aproape in aproape: produceti initial doua-trei piese de mobilier, vindeti-le, iar cu banii incasati achizitionati materiale pentru alte 6-7 piese s.a.m.d. In foarte scurt timp volumul afacerii va deveni unul deosebit de atractiv si va impune extinderea afacerii.
* Pe piata romaneasca se gasesc tevi si fitinguri atat de productie autohtona, cat si din import. Acestea din urma sunt mai aspectuoase, dar si mult mai scumpe. Folosirea lor ar spori considerabil costurile de productie, ca urmare si pretul de vanzare al produselor ar creste. Puteti incerca insa o combinatie fericita, utilizand tevi autohtone si fitinguri din import.
* Nu este necesar sa aveti de la inceput un mic atelier in adevaratul sens al cuvantului, cu banc de lucru, menghina si dotare completa cu scule. Primele piese de mobilier le puteti realiza pe balcon sau intr-o curte, folosind o panza de bomfaier in loc de fierastrau si un burghiu de traforaj in loc de bormasina. Activitatea nu produce zgomot, asa ca nu veti avea probleme cu vecinii.
* Incepeti cu modele simple (masute de cafea, cuiere, masute pentru telefon etc.). Se recomanda ca aceste prime piese sa le vindeti la un pret cat sa va acopere costurile, fara sa va aduca vreun profit. Fiti sigur insa ca piesele, daca sunt realizate cu atentie, vor constitui o reclama excelenta pentru dvs. si va vor aduce o multime de clienti. Fara niciun cost, doar prin publicitate orala.
* Afacerea este noua pe piata romaneasca si acesta este un lucru extraordinar pentru intreprinzatorii autohtoni care au sansa sa ii exploateze intregul potential. Viabilitatea ei este demonstrata de exemplul pietelor straine, in special al celei americane, unde activitatea se desfasoara cu succes de peste 30 de ani.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu