sâmbătă, 22 ianuarie 2011

Pensiune agroturistica/Minihotel

 Scurta descriere a modelului de afacere.

Pensiunea agroturistic  este o afacere de dimensiuni mici in turism. Pentru a reusi diferentierea fată de hotelurile mari sau lanturile hoteliere, este nevoie de o abordare diferita. Clientii se asteapta de obicei de la micile afaceri in servicii la o abordare mai personalizata. In acelasi timp exista si posibilitatea de a construi pensiunea intr-o zona greu accesibila marilor hoteluri (implicit si turistilor), dar cu un peisaj deosebit. Tendinta in aceasta industrie este ca turistii sa devina din ce in ce mai atenti la calitatea serviciilor pe care le primesc si la modul in care sunt tratati de catre personalul de contact.

In ceea ce priveste clientii, sunt demne de luat in seama doua categorii : persoanele fizice si persoanele juridice. In ultima perioada are loc o crestere accentuata a serviciilor de mic turism pentru firme. Acestea organizeaza pentru angajati training in astfel de locatii, iar mai nou chiar si sedintele mai importante au loc tot in medii diferite fata de locul de munca, mai informale. Persoanele juridice sunt clienti mai bine informati si mai pretentiosi, motiv pentru care furnizorii de servicii de turism care li se adreseaza trebuie sa fie extrem de atenti la calitatea pe care o ofera.

Concluzionam prin a spune ca elementele cheie in aceasta afacere sunt: locatia (peisaj, accesibilitate, posibilitati de petrecere a timpului), serviciile oferite clientilor, personalul de contact.
 Puncte tari:

• O astfel de afacere are bariere de intrare destul de ridicate. Este o afacere la care accesul potentialilor concurenti este destul de dificil.
 Puncte slabe:

• Este nevoie de o investitie mare pentru un antreprenor aflat la inceputul activitatii, este posibil ca in multe cazuri sa fie dificil de accesat resursele necesare.
 Oportunitati:

• In Romania exista o mare nevoie de locuri de cazare in anumite zone ale tarii (ex: Valea Prahovei) si la un anumit standard de calitate (minim 3 stele/margarete). Aceasta se vede daca facem comparatie intre pretul unui Revelion in Romania comparativ cu Austria.
• In momentul de fata este posibila obtinerea de finantare prin intermediul programului SAPARD.
 Temeri:

• Construirea unei pensiuni intr-o zona cu potential mic poate duce la un grad de ocupare mic si o recuperare greoaie a investitiei, sau chiar faliment atunci cand nu pot fi sustinute nici macar costurile.
• Atat in regiunile cu puternic potential turistic cat si in cele ceva mai putin cautate exista riscul de nu putea fi gasit personal calificat. In turism calitatea serviciilor si a interactiunii cu personalul este determinanta pentru perceptia clientilor asupra calitatii.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu